Online lesz a 91. Ünnepi Könyvhét

A MAGYAR KÖNYVKIADÓK ÉS KÖNYVTERJESZTŐK EGYESÜLÉSÉNEK KÖZLEMÉNYE

Szeptember 17. és 20. között a 91. ÜNNEPI KÖNYVHETET A VÖRÖSMARTY TÉREN A TERVEZETT FORMÁBAN NEM TUDJUK MEGTARTANI.

Az elmúlt napokban, mivel újra úgy tűnt, hogy romlik a járványügyi helyzet, ezért állásfoglalást kértünk-Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvostól, aki válaszlevelében egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a rendezvényt járványügyi szempontból nem támogatja.
Nagy várakozás és készülődés előzte meg a szeptemberre tervezett Könyvhetet, annál is inkább, mert a pandémia miatt idén mind itthon, mind külföldön elmaradtak a szokásos könyves rendezvények: így az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a júniusi Ünnepi Könyvhét is. Ez utóbbi került volna utólagos megrendezésre a szokásos, Vörösmarty téri helyszínen szeptember 17. és 20. között. Idén 176 KIADÓ, SZERVEZET JELENTKEZETT, ami rekord az ÜKH történetében. Jelzi, hogy a könyvszakma a nehéz körülmények ellenére is teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, irodalom közvetítését az olvasóknak. Nem kerülheti el ugyanakkor a figyelmünket az a szomorú tény, hogy a kisebb, különösen az igényes rétegkönyveket akár több évtizede is megjelentető kiadói műhelyek termékei eltűnőben vannak vagy erősen megcsappant a mennyiségük. Hiányzik az a védőháló, ami segítségével szerte a világon kis és nagyobb nemzetek óvják ezt a fajta kincsüket.
A következő napokban a közönség és a sajtó számára is elérhetővé tesszük a kiadók által leadott  KÖNYVHETI CÍMLISTÁT valamint a SZÉP MAGYAR KÖNYV 2019 díjazottait a www.unnepikonyvhet.hu oldalon és az „ÜNNEPI KÖNYVHÉT"  Facebook-oldalon is.
A kiadók tervezett könyvbemutatói és programjai közül néhánnyal szeptember 17-20. között szintén a világhálón találkozhat majd az érdeklődő közönség.

Dr. Gál Katalin
elnök
Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

2020.08.24