Debrecen

 

Méliusz Juhász Péter Könyvtár  |  4026 Debrecen, Bem tér 19/D

4001 Pf. 415  |  Telefon: 52 / 502-470  |  Fax: 52 / 502-471  |  Mobil: 20 / 444 6564  |  www.meliusz.hu

Könyvvel könnyebb!

A 92. Ünnepi Könyvhét Debrecenben

2021. szeptember 1-5.

 

 

Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint kilenc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel. Az első Ünnepi Könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére tartották meg 1929-ben. A szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek – az élő szó, az ének, a zene és a tánc – szépségével színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék.

Debrecen régóta részt vállal e nemes tradíció ápolásában. A Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az Egyetem városában az Ünnepi Könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike. Nagyon fontos művelődési és lélektani szerepe van: az olvasók évről évre várják, készülnek az írókkal való személyes találkozásra. Alapítása óta csak kétszer maradt el: 1957-ben és tavaly. Az ideit tehát az is nevezetessé teszi, hogy a pandémia okozta kényszerű szünet után ismét megrendezhetjük offline és közösségi formában – hirdetvén mindannyiunk tapasztalatát: „Könyvvel könnyebb!”

           A 2021-es Debreceni Ünnepi Könyvhét díszvendége Garaczi László, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotója, versek, rövidprózai munkák, fiktív önéletrajzi regények, drámák és forgatókönyvek népszerű szerzője. Más mellett a Nincs alvás!, a Pompásan buszozunk!, a MetaXa, a Hasítás, az Imoga és az Ovibrader írója. Életművének középpontjában az idő és a nyelv küzdelmes összeszövődése, s ezekkel kapcsolatban a folyton megújuló, önnön romjait újjáépítő emlékezés áll, amelyről egy helyütt a következőt idézte föl: „Négyéves koromban álltam a kisszobánkban az ablak előtt, meglebbent a függöny, leszállt egy galamb az erkélyre, félrefordította a fejét, és egy pillanatig egymásra néztünk. A negyedik születésnapomon történt, és mikor a galamb elrepült, arra gondoltam, hogy úristen, milyen öreg vagyok már, és ebből a végtelen időből, ebből a felfoghatatlan négy évből alig emlékszem valamire. Nem történt semmi drámai akció, de ez valami evidenciapillanat volt számomra. Vannak ilyen pimf, közönségesnek tűnő pillanatok, amiket sokáig nem tudunk kiverni a fejünkből. Mint egy makacs dallamtapadás. Nem tudjuk, miért kell emlékeznünk ezekre. Mintha üzenni akarnának valamit a létezésünkről.” A Könyvhét díszvendégével ezekről a talányos pillanatokról, emlékezésről és felejtésről, a nyelv zabolálatlanságáról és kedves olvasmányairól fogunk beszélgetni. 

  Az idén is a Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, az évről-évre kereskedőkkel és vásárlókkal, színpadi fellépőkkel és olvasókkal benépesülő Könyvutcában, valamint a Déri Múzeum és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szellembarát szegleteiben találhat újra egymásra az irodalom és kíváncsi közönsége. Az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal: mások mellett Markó Bélával és Csabai Lászlóval, Gurubi Ágnessel és Dániel Andrással, de lesz Zenebölcsi, kézműves foglalkozás és társasjáték is.

Szeretettel és tisztelettel várjuk Önt is! Nézelődni, a kiadványokba belelapozni, olvasni, mert lehet ugyan könyvek nélkül élni, csak nem érdemes!

 

 

Szirák Péter

irodalomtörténész, a rendezvény kurátora

 

A Debreceni Ünnepi Könyvhét helyszíne – Olvasóliget és mobilkönyvtár

A rendezvény helyszíne a Csapó utcai sétálóövezet. A legtöbb program a Méliusz Juhász Péter Könyvtár erre az alkalomra a Csapó utcára szállított mobilkönyvtárának teraszán kap helyet a Fórum bevásárlóközpont bejárata előtt, de néhány gyerekprogram, könyvbemutató és kézműves foglalkozás az Olvasóligetben lesz, ami az utcára kihelyezett kellemes könyvtári tér – itt babzsákokkal, ülőpárnákkal is várjuk nemcsak a programjainkra érkezőket, de azokat is, akik csak csendesen elmerülnének újonnan beszerzett könyveikben.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár TOP-6.9.2-16-DE1-2017 projektek keretében működteti mobilkönyvtárát, amely Debrecen lakosságát, közösségeit hivatott szolgálni. A Csapó utcára az Ady park, a Kerekestelepi Termálfürdő, az Angyalföld tér, a Liget tér, az Akadémia utca és a Zsuzsi Erdei Vasút végállomása után érkezik a mobilkönyvtár. A könyvheti programok befogadása mellett a rendezvény ideje alatt, szeptember 1-5-ig 9 óra és 15 óra közötti nyitva tartással, kölcsönzési lehetőséggel és az egész könyvtári hálózatba érvényes ingyenes beiratkozással várja az olvasókat.  

 

 

A Debreceni Ünnepi Könyvhét programjai

helyszín: Debrecen, Csapó utcai sétálóövezet, Méliusz mobilkönyvtár

 

szeptember 1. 17.00

Ünnepélyes megnyitó

A Debreceni Ünnepi Könyvhetet Garaczi László író nyitja meg

 

szeptember 1. 18.00

Könyvbemutató

Bemutatkozik a Székely Könyvtár

Zsidó Ferenc kiadóigazgatóval, szerkesztővel Szénási Miklós beszélget

Közreműködnek a Csokonai Színház színészei

A Partium Ház programja.

 

szeptember 1. 19.00

A szépíró olvas – a Déri Múzeum beszélgetéssorozata

Vendég: Garaczi László

Helyszín: Debreceni Irodalom Háza, Péterfia utca 28.

Az olvasás rendkívül különös tevékenység. Mi visz rá valakit arra, hogy órákon keresztül csendben üljön, és bekötött papírlapokat nézegessen? Milyen elképzelések, gondolatok és érzések kötnek egyéneket és közösségeket az olvasáshoz, a könyvekhez? S mit jelent egy könyv elolvasása? Művelődést? Szórakozást? Az olvasó önmagára találását? Egy elérhetetlenül távoli világ átélését? A mindennapi valóságától való elszakadás lehetőségét? Az irodalomtudomány, a kultúratudományok, a pszichológia és a művelődéstörténet újra és újra beleütközik e kérdésekbe.

A modern irodalomelméletek a szerző-mű-befogadó hármasságának viszonyából indulnak ki. A szépíró olvas című beszélgetéssorozatunk esetében az említett szerepek látszólag egymásba csúsznak, átfedésbe kerülnek: írókat, költőket kértünk fel, hogy valljanak arról, mit és hogyan olvasnak. Ezáltal az érdeklődők írás és olvasás gyakorlatának bonyolult, izgalmas összefüggéseibe nyerhetnek betekintést, valamint hallhatnak kedvenc szerzőik legfontosabb olvasmányélményeiről, anyaggyűjtéssel, inspirálódással kapcsolatos műhelytitkairól. A beszélgetések, reményeink szerint, a kortárs irodalom olvasásának népszerűsítéséhez is hozzájárulhatnak azáltal, hogy egy olyan, alaposan talán ritkábban feldolgozott témát érintenek majd, amely széleskörű érdeklődésre tarthat számot.

 

A Déri Múzeum programsorozatában első alkalommal Garaczi László íróval Vigh Levente kritikus beszélget 2021. szeptember 1-jén, szerdán, 19.00 órától.

A rendezvény helyszíne a Debreceni Irodalom Háza (Péterfia utca 28.).

 

szeptember 2. 10.00

Cserkó zenebölcsi az Olvasóligetben

A Debreceni Pagony programja.

 

szeptember 2. 13.00

A Kárpát-medence nagy mesekönyve – interaktív könyvbemutató gyerekeknek

Közreműködnek a Csokonai Színház színészei

A Partium Ház programja.

 

szeptember 2. 16.00

Könyvbemutató és dedikálás

Fábián Janka: Cholera-napló

Moderátor: Papp Csilla

„190 évvel ezelőtt, 1831-ben Magyarországon kolerajárvány pusztított. A tizenhét éves Gruber Georgina a budai Várban, az édesapja cukrászműhelye fölötti lakásukban próbálja átvészelni szűk családjával együtt a karantén hónapjait.
A ma élőknek hátborzongatóan ismerős problémákkal kell megküzdeniük: a közeledő, halálos kór rémével, a pánikkal, a korlátozásokkal, az álhírekkel, a járványtagadókkal, a különböző - néha életveszélyes – gyógymódok hirdetőivel és magával a rejtélyes betegséggel, ami egyre közelebb hozzájuk szedi az áldozatait.
Ráadásul kedvenc újságjukban, a Magyar Kurírban rendszeresen olvashatják a beszámolókat a járvány ijesztő adatairól: hányan betegedtek meg az ország különböző megyéiben, közülük mennyi a gyógyult és a halott.
Az ország főorvosa, Lenhossék Mihály is a sajtón keresztül próbálja csitítani a kedélyeket, életmódbeli tanácsokat ad, és biztonságos megelőzési módokat, vagy alternatív terápiákat ajánl, közben pedig feltétlen bizalmat kér a városi és országos hatóságok, valamint az orvosok munkája iránt.
Georginának és a családjának egy modern kommunikációs eszközök nélküli világban kell túlélniük a bezártságot, a szorongást, a betegségtől és a haláltól való félelmet és végső soron akár a fertőzést is.
Fábián Janka kisregényében egy régmúlt halálos ragály történetét olvasva furcsán ismerős körülmények közé csöppenhetünk, és megállapíthatjuk, hogy 190 év alatt sok szempontból vajmi keveset változott a világ.”

A Libri programja.

 

szeptember 2. 17.00

Könyvbemutató és dedikálás

Papp Csilla: Minden életemben szerettelek

„Egy történet, amelyben a múlt a jelennel kéz a kézben jár” – Palotás Petra

Ha Párizs, akkor szerelem. Ez evidens. De vajon akkor is, ha a nő magyar és a férfi francia?

Julien Morelle, párizsi irodalomprofesszor és dr. Varga Júlia, orvos egy francia kávézó teraszán pillantják meg egymást először - így indul a történetük, ami lehetne egy szokványos love story is, ám nem az... A férfi titkai évekkel, évszázadokkal ezelőtti eseményekig nyúlnak vissza, felvillannak az ír burgonyavész, az amerikai polgárháború és a varsói gettó jelenetei is. De vajon mi köze ehhez a XXI. századi irodalmárnak?

Julien cseppet sem szokványos és nyitott gondolkodást igénylő múltja nem riasztja-e el Júliát, a földhözragadt gyermekgyógyászt? Vajon van esélyük ebben az életben együtt a boldogságra? Vajon a szerelem minden esetben elegendő?

Papp Csilla legújabb regénye túlmutat a hétköznapi történéseken, elkalauzol bennünket egy olyan lelki utazásra, amely átlépi a megszokott életünk konvencióit. A regény más, mint azt korábban az írónőtől megszokhattuk, de a stílus, a komoly tartalom mellett felvillanó humor és a főhősöket érzelmi túlélőtúrára utaztató történetmenet most sem hiányozhat.

A beszélgetést a szerzővel Dobos Zita vezeti.

 

szeptember 2. 17.00

Könyvbemutató

10 könyv Trianon 100. évében az 1000 éves Magyarországról

A bemutatón részt vesz:

Vincze Gábor történész

A könyveket bemutatja:

dr. Pósán László történész, országgyűlési képviselő

Közreműködnek a Csokonai Színház színészei.

A Partium Ház programja.

 

szeptember 3. 10.00

Lehetsz király! foglalkozás Pagony-mesékkel

A Debreceni Pagony programja

 

szeptember 3. 16.00

Könyvbemutató és dedikálás

Dániel András: A kuflik és az Akármi

Helyszín: Olvasóliget, Csapó utca

Biztosan ti is ismeritek azt az érzést, amikor reggel kinéztek az ablakon, és nem tudjátok eldönteni, tél van vagy nyár. Nos, pontosan ez történik a hét kuflival is!

Mielőtt nagyon összevitatkoznának, elmennek a varázsgombákhoz, ahol kiderül, hogy új évszak köszöntött be. Rögtön meg is próbálnak nevet keresni neki: vajon a szörcsönd vagy a langyofagyolán lenne jobb?

Persze ha csak simán ősz van, akkor is akad látnivaló az elhagyatott réten – Titusz és Fityirc például kiállításra mennek. Igaz, Titusz eleinte nem igazán érti az Akármit, ám végül alig akarja záráskor elhagyni a terepet...

Mert a kuflik akármit csinálnak, az sosem unalmas!

A szerzőről:

Sokoldalú grafikus, aki újságok, magazinok címlapjától kezdve gyerekkönyvekig sok mindenhez készített már illusztrációt. Mindemellett elismert kortárs festő, számos egyéni és csoportos kiállítása volt. Infografika, plakát, könyvborító egyaránt szerepel a repertoárján. Írói munkássága ifjú korára nyúlik vissza, ám a képzőművészet előtérbe kerülésével az háttérbe szorult. 2012-ben jelenik meg első önálló kötete, a Matild és Margaréta a Pagony Kiadónál. Kiváló párbeszédei, különös, vizualitásból eredő ötletei és groteszk játékossága művelt nyelviséggel párosul. Kicsibácsi és Kicsinéni című kötete Szép Magyar Könyv-díjat kapott.

A beszélgetés moderátora Lapis-Lovas Anett Csilla.

A Debreceni Pagony programja.

 

szeptember 3. 16.00

Könyvbemutató és dedikálás

Gurubi Ágnes: Szív utca

„A múlt végül mindannyiunkat utolér. Ott visszhangzik indulatos mondatainkban, zátonyra futott kapcsolatainkban, megmagyarázhatatlan testi tüneteinkben. Ahhoz, hogy rájöjjünk, a nagyon is mainak gondolt életünket át- meg átszövi az elmúlt idő, el kell kezdenünk az ismerkedést. Az ismerkedést anyáink, nagyanyáink, dédanyáink bánataival, örömeivel, szenvedéseivel, veszteségeivel. Ezekből, mint apró igazságdarabokból, végül összeállíthatjuk sorsunk képletét. Megérthetjük döntéseinket, vonzalmainkat, választásainkat. Menjünk vissza a Szív utcába, mert nekünk is van Szív utcánk! Kérdezzünk, kutassunk, emlékezzünk, ahogy Gurubi Ágnes teszi ebben a lebilincselő családregényben, ami visz, sodor magával, mintha egy színes, szélesvásznú filmet néznénk. Ahogy a múlt, úgy a Szív utca története sem múlik el nyomtalanul. Képei, szereplői napok, hetek múlva is felbukkannak, pontosan úgy, ahogyan a legjobb regényekkel történni szokott.”

Orvos-Tóth Noémi

A beszélgetést vezeti: Urbán Andrea.

A Kalligram Kiadó programja.

 

szeptember 3. 17.00

Könyvbemutató

Lukács Flóra, Katona Ágota, Juhász Márió, Makáry Sebestyén – bemutatkoznak a Fiatal Írók Szövetsége elsőkötetes szerzői

Moderál: Vigh Levente.

A Fiatal Írók Szövetsége programja.

 

szeptember 3. 18.00

Simon Márton és Iamyank zenés estje

Simon Márton és Iamyank közös estje valami egészen különleges fúzió. Felolvasásnak nem hívhatjuk, hiszen élőzene kíséri, koncert sem lehet, hiszen versek és slam poetry szövegek is elhangzanak. Akkor mi? Gyertek el, és döntsétek el Ti!

Simon Márton költő, slammer, az utóbbi tíz évben három verseskötete jelent meg – Dalok a magasföldszintről, Polaroidok és Rókák esküvője. A legutóbbival, amellett, hogy 2019-ben Libri Irodalmi Díjra és az Aegon Művészeti Díjra is jelölték, 2018-ban elnyerte a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat. Legújabb könyve szeptemberben jelenik meg Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni címmel.

Iamyank zeneszerző, producer munkáinak jellegzetessége elsősorban semmibe révedő, pozitív melankóliába süppedő hangulat és a néhol barátságos, néhol hűvös zenei szövetek összessége. Az utóbbi években a klasszikus zenei hagyományok és konceptuális ambient felfogás közös nevezőit kutatja. Simon Mártonnal közös fellépéseik során bátrabb, határozottabb mozzanatokkal igyekszik önmaga és a kiszámíthatóság kontrasztjaként funkcionálni.

A program kb. 70 perc.

Az előadás ingyenes!

 

szeptember 4. 10.00

Cserkó zenebölcsi az Olvasóligetben

A Debreceni Pagony programja.

 

szeptember 4. 11.00

Kutyás mesefoglalkozás

A Debreceni Pagony programja.

 

szeptember 4. 15.00

Könyvbemutató és dedikálás

Markó Béla: A haza milyen?

„A mind mélyebb és kidolgozottabb csöndek felé tart Markó Béla letisztult, elegáns és igen személyes költészete. Szinte magától értetődően jutott el abba a szakaszba, amikor már mer egyszerűen és tud jól írni valaki. (...) a nagyon letisztult, szinte az élőbeszéd eszköztelenségét idéző, rafinált (mert finoman mégis átitatja a költészet, hártyaként feszül a szavak mögött, és tartja meg az egész építményt) szövegek ezek. Markó Béla az a költő, aki mer egyszerűen és tud jól írni, így a kötet versei nem állítják megugorhatatlan kihívások elé az olvasót, tán csak a tekintetben, hogy érdemes megtalálni az egyes darabok mélyrétegeit, és nem elfogadni az egyből kínálkozó értelmezéseket. Amúgy pedig csupa emlékezetes, csupa emlékezetes mondat.” (Papp Sándor Zsigmond)

A Kalligram Kiadó programja.

 

szeptember 4. 16.00

Modem: 15 év/15 katalógus
Beszélgetés a Modem 15. születésnapja alkalmából

 

szeptember 4. 17.00

Dedikálás

Kornya István: Csikos Sándor – kulisszák nélkül

Helyszín: Olvasóliget, Csapó utca

 

szeptember 4. 17.00

Könyvbemutató és dedikálás

Korpa Tamás: A lombhullásról egy júliusi tölggyel

„Láttál már jégesőben végrendelkező fát?” Korpa Tamás ismer egyet. Ahogyan a Szádelői-völgy valamennyi fáját ismeri, emlékezetből és képzeletből. De nemcsak őket hallgatja ki, hanem a Szlovák-karszt elhagyott katonai bunkerét, egy jégbarlangot vagy éppen a Blatnica patakot is. Meghatározó kérdése ezúttal is az, hol gyökeredzik a nyelv. Harmadik kötetének sűrű ágrendszerében pedig csönd és levélzaj, suttogás, függő beszéd. Lassan bizonytalanná lesznek az érzékek: mi az emberi, és mi az emberen túli? Az avarra vetülő árnyékom, például? Mennyit érthetni a vízcsobogásból? Hogyan hullajtja lombját a tölgy, amikor senki nem figyeli? És ami emberi, abban feltétel nélkül megbízhatok? „A kettős látásnál nem ismerek szívszorítóbb csapdát.”

Szívszorító csapda Korpa Tamás érzékeny és merész költészete is, amelybe érdemes belesétáni, míg „egy árnyék, másodmagával, elvonul utánad”.

Beszélgetőtárs: Herczeg Ákos.

A Kalligram Kiadó programja.

 

szeptember 4. 17.45

Két jelenet felolvasószínházi előadása Alexis Michalik Edmond című darabjából

Közreműködnek a Csokonai Színház színészei.

A Csokonai Színház programja.

 

szeptember 5. 10.00

Pöttyös Panni kézműves foglalkozás

Helyszín: Méliusz mobilkönyvtár, Csapó utca

A Móra Kiadó programja.

 

szeptember 5. 10.00

Játssz jól! Interaktív foglalkozás Lencse Máté pedagógus-játékfejlesztővel

Helyszín: Olvasóliget, Csapó utca

A Debreceni Pagony programja.

 

szeptember 5. 15.00

Könyvbemutató és dedikálás

dr. Márián Zoltán: Államfők dedikáltak – Világhírű autogramok és történetük

Beszélgetőtárs: Váradi Ferenc

 

szeptember 5. 16.00

Könyvbemutató és dedikálás

Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter sodró regényfolyamának forrásvidéke a II. világháború traumájából éppen csak magához tért Biharnagybajom. Az ötvenes évek közepén itt kapja meg katonai behívóját Kamuti István, akit a messzi fővárosba vezényelnek. Az egyszerű paraszti sorból indult fiú kalandos utazásának azonban csak első állomása Budapest: a sors hamarosan egészen az óceánon túlra repíti, hogy az otthoniakat maga mögött hagyva New Yorkban, majd pedig Rio de Janeiróban keresse a boldogulást és a szerelmet.

Tamás és Andrea általános iskolásként a szocialista Magyarország utolsó óráiban szeretnek egymásba, hogy aztán együtt éljék meg a rendszerváltozás első évtizedeit, annak minden kihívásával és kudarcával. Tamás hiába menő reklámszakember, élete és Andreával való kapcsolata mégis válságba kerül, amivel Párizsban szembesülnek. Ezután Tamás Marokkóból indulva Iránon át szinte az egész világot beutazza, hogy választ találjon a kérdéseire.

Léna önfeledten éli az y generációs fiatalok látszólag gondtalan életét, és elismert táncművészként dolgozik. Egy születésnapi ajándék kapcsán azonban minden, amit önmagáról tudni vélt, megkérdőjeleződik számára.

Léteznek véletlenek? Valóban olyan kiszámíthatatlan a sors, mint gondolnánk? És vajon milyen misztikus kapcsok fonják össze István, Tamás és Léna életét? A válaszokért egészen Indiáig, pontosabban a világ legszentebb folyójának, a Gangesznek a partjáig kell utaznunk.

A Dharma érzelmekben gazdag, magával ragadó regény, amelyben olyan, valóban megtörtént személyes drámák és történetek elevenednek meg, amelyeket a szerző utazásai során vagy saját személyes családi örökségeként ismert meg.

A Libri programja.

 

szeptember 5. 16.00

Zalka Csenge Virág mesél

Helyszín: Olvasóliget, Csapó utca

A magyar népmesék királylányai többet tudnak annál, hogy csak a herceget várják. Ribizli és társai csupa rendhagyó hős és hősnő népmesekincsünk rejtett zugaiból: némelyikük most először nyomtatásban.

A nemzetközi hírű, professzionális, fiatal mesemondó, Zalka Virág Csenge gördülékeny stílusban újramesélt, minden motívumában hiteles forrásokat felhasználó történetei közül több korábban sohasem jelent meg nyomtatásban. A gyűjtemény kiterjed az egész magyar nyelvterületre, Szigetköztől Székelyföldig, Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát.

„A mese akkor él, ha mesélik. Bár számtalan csodálatos történettel találkozhatunk a levéltárakban és a néprajzi gyűjteményekben, ezek eredeti formájukban elérhetetlenül távoliak a mai olvasó számára. Fontos, hogy megőrizték őket, mint Hófehérkét az üvegkoporsó, de ahhoz, hogy új életre keljenek, mai mesemondókra van szükség. A jó mesemondó tudós és előadóművész egy személyben: felkutatja és összeveti a különböző változatokat, majd tisztelettel és hozzáértéssel nyúl a régi szövegekhez. Zalka Csenge Virág ilyen mesemondó.

A kötetben összegyűjtött régi magyar népmesék valóban mai gyerekeknek szólnak. Szerepel bennük vagány királylány, aki nem fél egyedül nekivágni egy nagy kalandnak, vidám királyfi, aki csakis a szíve után megy, jólelkű boszorkány és önbizalomhiányos kamasz – csupa összetett, ma is eleven személyiség. Ez a könyv bizonyíték arra, hogy a magyar népmesekincs csöppet sem poros vagy kiszámítható: tele van váratlan fordulatokkal, most is érvényes kérdésekkel és torokszorítóan izgalmas, elfeledett történetekkel. Ezért olyan fontos, hogy minden korban akadjon valaki, aki életre meséli őket.” – Gimesi Dóra író, a Budapest Bábszínház dramaturgja.

A Móra Kiadó programja.

 

szeptember 5. 17.00

Könyvbemutató és dedikálás

Csabai László: Inspektor Szindbád

Csabai László sokak által szeretett nyomozója, Szindbád ezúttal Nyugat-Európából jelentkezik. Az '56-os forradalom után a detektív emigrál, és a Német Szövetségi Köztársaságban folytatja munkáját. 1961-et írunk, a német gazdasági csoda egyre több polgár számára érezhető, de a terjeszkedő jólét nem jelenti, hogy a bűn eltűnne az életből. Szindbádnak van feladata bőven, a nyomozások során ráadásul lépten-nyomon ott kísért a háborús múlt.

A könyv sűrű szövésű, klasszikus detektívregényként (vagy akár detektívregény-paródiaként) is felfogható, bár Csabai ebben a művében is csak eszközként használja a pszichokrimi formát, hogy arra koncentrálhasson, ami a meseszövésen túl mindig is a legjobban érdekelte: az egyén sorsára, szabadságlehetőségeire egy adott helyszínen, egy adott történelmi, társadalmi környezetben.

Az Inspektor Szindbád lapjain a főszereplő mellett feltűnik egy később világhírűvé vált német rendőrfelügyelő is.

Beszélgetőtárs: Juhász Tibor.

A Líra programja.